Доколко е отворено българското висше образование към чуждестранните студенти?

Като част от работата по проект Multiclass беше организирано проучване доколко преподавателските практики в българските висши учебни заведения са отворени и достъпни към международните студенти. Съобразно приетата процедура от партньорите в проекта, бяха събрани количествени и качествени данни от документални и емпирични изследвания. Бяха организирани структурирани анкети и интервюта с преподаватели с опит в междукултурна среда, както и с международни студенти от няколко университета от цялата страна. Резултатите показват, че българското висше образование е признато и търсено от международните студенти, но те все още срещат редица предизвикателства при следването си в България.

Изследването разкри различни аспекти и трудности при преподаването в мултикултурни класни стаи и практиките в българските университети. Резултатите дават ценни насоки как може да се подобри образователния процес и да се улесни на интеграцията на международни студенти в академичната среда.

Докладът по проект Multiclass е първа стъпка към създаването на материали и инструменти за обучение на преподавателския състав от ВУЗ. Целта е да се върви към подобряване на академични и мултикултурния опит в страната. Резултатите се очаква да допринесат за по-добро разбиране и сътрудничество между различните академични общности в България.

Можете да изтеглите докладът на английски език от тук.

AttachmentSize
PDF icon MULTICLASS BULGARIA-1.pdf7.11 MB