Първа среща по проект SIDiSk в Белгия

 

Първата работна среща по проекта SIDiSk - Социални иновации за дигитални умения на променящия се пазар на труда, се състоя в Белгия на 27, 28 февруари и 1 март 2019 г. От страна на ЦТИО присъстваха проф. Красен Стефанов и Албена Антонова.

През първия ден партньорите се срещнаха в гр. Брюж, в Центъра за професионално обучение-Syntra West. Освен конкретната работа по проекта, беше организирана визита в лабораториите и учебните зали в кампуса за професионално обучение на Syntra West, както и посещение на ИКТ компанията Bruges Silicon, където бяха обсъдени нуждите от съвременни дигитални умения.

На втория ден партньорите се събраха в кампуса на Odisee University College, Брюксел, където обсъдиха първоначалните резултати от проучването на нуждите от дигитални умения в различните държави. Уточниха се приоритетните теми за курсове и учебно съдържание, които ще бъдат разработени от всеки един партньор – кибер сигурност (Cybersecurity), интернет на нещата (Internet of Things) и изчисления в големи данни (Big Data).

В рамките на третия работен ден беше организирано посещение на Централата на CISCO Белгия по време на сесията за търсене на таланти. В организираните презентации бяха набелязани основните приоритети и посоки за развитие на ИКТ сектора, и по-конкретно нуждите и търсените ИКТ профили в областта на кибер сигурността, компютърните мрежи и системна администрация, автоматизация, аналитични умения и други. Бяха представени различни образователни инициативи на CISCO, като тяхната инкубационната програма TAC и моделите за партньорство с бизнеса.

Проектът "Социални иновации за дигитални умения на променящия се пазар на труда" е финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“, Транснационални партньорства.