Второто лятно училище по проект DEMO се проведе между 14-19 юли в Букурещ

От 14 до 19 юли 2024г. в Букурещ се проведе Второто лятно училище по проект DEMO – Digital Platform Enterprises, финансиран по програма Еразъм+. Групата на Софийския университет беше ръководена от гл. ас. Албена Антонова, а Елизабет Великова в ролята на ментор споделяше миналогодишния си опит и даваше практически съвети на участниците. В групата се включиха студентите Петя Георгиева и Радослав Каратанев от трети курс и четвъртокурсниците, вече бакалаври, Силвия Петрова, Георги Хърлев и Цветелин Цецков.

Обучението беше разделено на два етапа. В края на май партньорите представиха интензивен курс с лекции за дигиталните платформи, технологични аспекти и архитектури, дигитални бизнес модели, стратегии и подходи. След успешно преминат изпит върху теоретичната част, в Букурещ студентите в международни екипи се включиха в практическо обучение от тип „хакатон“ върху реални казуси.

В първата стъпка, студентите трябваше да предложат решения на казуси, подготвени от преподавателите, а във втората част те работиха върху собствени казуси и бизнес идеи. От българска страна беше представен казусът на иновативната компания Lam-On и предизвикателствата да се трансформира една продуктово-ориентирана компания с линеен бизнес модел в компания с кръгов бизнес модел, ориентиран към услуги и скалиране в международна среда чрез подходящи инструменти. Сред проектите, които студентите предложиха и разработиха бяха платформа за хора в неравностойно положение, платформа за кръгова икономика (repair.me), иновативна платформа за търсене на работа и платформа за интегриране на решения за пътуване. В процеса на работата, студентите получиха ценна обратна връзка и успяха съществено да подобрят първоначалните си идеи, да систематизират стъпките и факторите за успех на бизнес модели тип дигитални платформи. В лятната школа, експерти от Румъния представиха развитието на ИКТ бизнеса в страната, нужните умения и очаквания от страна на пазара на труда. В последната част, при представянето на финалните проекти се включиха и представители на румънския високотехнологичен бизнес, които дадоха ценни коментари и съвети.

Допълнително, студентите ще получат възможност да разработят своите бизнес идеи като постери и статии, които ще могат да представят в студентската сесия на международната конференция CECIIS 2024 – 46th Conference on Information and Intelligent Systems, Croatia https://ceciis.foi.hr/.

Всички резултати по проект DEMO, разработени от партньорските организации - Политехниката в Букурещ, ЦТИО към НИС на Софийския университет, ТУ-Виена, и Факултета по организационни и информатика към Университета в Загреб, както и иновативната компания MIDOR ще бъдат публично достъпни на страницата на проекта: https://demo.cryptocube.ro/. Проект Digital Platform Enterprise (project ID 2021-1-RO01-KA220-HED-000027576) е съфинансиран по програма Erasmus+ на Европейския съюз.