Заключителна конференция по проект ДИГИТРАНС, 7-8 май в Търгу Муреш, Румъния

Екипът на ЦТИО взе участие в заключителната конференция по проект ДИГИТРАНС, която се проведе на 7 и 8 май в румънския град Търгу Муреш. Конференцията имаше за цел да представи възможностите, перспективите и моделите за развитие на дигиталната икономика. Следвайки метода ДИГИТРАНС, партньорите в консорциума са провели обучения и индивидуални консултации на над 450 малки и средни компании в Дунавския регион.

Конференцията започна с приветствие от страна на Ректора на Университета за медицина, фармация, наука и технологии в Търгу Муреш, проф. др. Леонард Азамфири. В академичната част, пленарен доклад изнесе проф. др. Димитрис Караянис от Университета във Виена. От позицията на университет с 650 годишна традиция, той посочи как дигиталната трансформация ще се отрази не само на въвеждането на нови бизнес модели, но и на нови обществени и социални отношения.

В практическата част бяха представени добри практики от Германия. Представители на немската компания Buday разказаха за собствения си опит от участието си в обучението по проекта ДИГИТРАНС, и как той е довел до по-добро разбиране и стратегическо планиране: „ДИГИТРАНС предлага еволюционен подход и дава нов поглед върху нуждите на клиента.“

Клаус Хофман, директорът на новооткрития Дигитален иновационен хъб (ДИХ) в Бьоблинген, Германия, представи ролята на регионалните центрове за подкрепа на дигитализацията на малкия и среден бизнес, както и успешното приложение на метода на ДИГИТРАНС в ДИХ.

В последната част от конференцията бяха организирани две демонстрационни работилници с инструментите на ДИГИТРАНС. Всички участници споделиха важността за придобиването на дигитални умения за дигиталната трансформация на Дунавския регион.

На 8 май, проф. Дитер Хертвег от Университета в Ройтлинген, Германия, представи програмата и дейностите за следващите три години на работната група PA8 за дигитализация към Дунавската програма ИНТЕРРЕГ, като бяха посочени конкретни проекти за транснационално сътрудничество, споделяне на опит и добри практики и конкретни решения в областта на дигиталната трансформация.

 

AttachmentSize
PDF icon DIGITRANS LEAFLET-Conference.pdf1.93 MB